Grila sezonas aktualitātes un padomi gaļas grilēšanā

Grila sezonas aktualitātes un padomi gaļas grilēšanā

Pavasarī arvien vairāk gribas būt un gatavot ārā, maksimāli izbaudot šī gadalaika sajūtas un smaržas – viena no tādām ir nupat grilētas gaļas aromāts. Smaržos nedaudz pēc dūmiem, nedaudz pēc svaiga gaisa, mīļākajām garšvielām un atpūtas. Lai tas viss nonāktu jūsu pagalmos un piedzīvotu garšas kārpiņu eksploziju, "Rēzeknes gaļas kombināts" nu jau 20 gadus rūpējas par pašu svarīgāko – kvalitatīvu gaļu. Kas aktuāls šosezon?

Iecienītākā joprojām ir cūkgaļa

Lai gan ēšanas paradumi 20 gadu laikā ir būtiski mainījušies, kā liecina pircēju aptauju rezultāti un ar pirkumiem izdarītie balsojumi, gaļas grilēšanas popularitāte Latvijā pieaug un joprojām visbiežāk cepšanai uz grila izvēlas cūkgaļu. Cūkgaļu, jo īpaši jau ierastās un tradicionālajās marinādēs, lielākoties izvēlas cilvēki no 35 gadu vecuma, savukārt, jaunieši biežāk dod priekšroku vistas gaļai vai cūkgaļai netradicionālās marinādēs.

Noderīgi zināt! "Rēzeknes gaļas kombināta" sortimentā atradīsiet atdzesētu, vietējo gaļu dažādām gaumēm. Šovasar sortimentā plašs vistas, cūkgaļas un meža gaļas šašliku piedāvājums gan tradicionālās, gan mūsdienīgās marinādēs, kā arī oriģinālas cepamgaļas un cepamdesiņas grilēšanai. Uzņēmuma pārstāvji apliecina, ka ik gadu vasaras sezonā ievērojami palielinās pieprasījums pēc svaigas gaļas un gaļas marinādēs, ko pircējiem mājās vien atliek atbilstoši izcept.

Svarīgākā ir gaļas kvalitāte

Grilētas gaļas pamata princips ir: jāizvēlas laba gaļa. Ir divi pamata kritēriji, kas to nosaka – pirmkārt, gaļai jābūt svaigai, jāpievērš uzmanība derīguma termiņam, otrkārt, izvēloties vēlams izvērtēt gaļas mīkstumu un treknumu. Gaļai ir jābūt mīkstai un mēreni treknai, lai pagatavošanas procesā tā saglabātu izcilu struktūru, sulīgumu un garšu. Šobrīd Latvijas ražotāji piedāvā produktus no augstas kvalitātes izejvielas. Īpaši mūsdienās, kad nav laika gatavot vai pašam eksperimentēt ar dažādām marinādēm, ir vērts uzticēties ražotājiem, pērkot gatavu šašliku.

Agrāk gaļu marinēja etiķī un šī tradīcija joprojām ir augstu vērtēta. Noskaidrots, ka pircēji Latvijā izvēloties marinādes veidu, lielākoties priekšroku dod tradicionālajām (sīpols, etiķis, citrons). Tikai katrs ceturtais izvēlas mūsdienīgu marinādes veidu.

Noderīgi zināt! Katrs otrais latvietis ēd šašliku. Protams, laika gaitā receptes un izmantotās marinādes mainās. Lai sekotu līdzi šīm izmaiņām, "Rēzeknes gaļas kombināts" ik gadu veic aptauju, lai noskaidrotu patērētāju vēlmes. Atbilstoši tām top jaunumi. Šogad noskaidrots, ka no mūsdienīgām marinādēm populārākās ir BBQ, armēņu gaumē vai chipotle marinādē. Tomēr joprojām nemainīgi augsts pieprasījums ir pēc tradicionālā šašlika. Pēc pārdošanas datiem izteikts līderis ir cūkgaļas šašliks ar sīpoliem.

Praktiski ieteikumi grilētājiem

- Tas, kādu šašliku izvēlēties, lielākoties ir gaumes jautājums, bet liela nozīme ir arī izmantojamajam grilam. Ja grils ir ar vāku, tajā labi izcepsies steiks, ribiņas un arī liela izmēra šašliks vai pat vesela vista, savukārt, grilā bez vāka labāk tomēr izvēlēties mazākus šašlika gabaliņus, lai tas izceptos vienmērīgi.

- Gaļu, protams, var marinēt paši, veidojot marinādi no savām mīļākajām garšvielām. Vienlaikus gan jārēķinās, ka jebkura marinēšana prasīs laiku un rūpību – gaļai ir jānostāvās marinādē, jāievēro atbilstošas garšu proporcijas, lai sasniegtu visgardāko rezultātu. Ievērojami ietaupīt laiku un enerģiju ir iespējams, iegādājoties jau gatavu šašliku – tehnologi ir likuši lietā savas zināšanas, lai izveidotu vislabākos garšu salikumus baudītājiem.

- Visaromātiskais rezultāts būs, ja uz grila liksiet gaļu, kas ir istabas temperatūrā, tāpēc to vajadzētu izņemt no ledusskapja vismaz stundu pirms grilēšanas.

- Grilēšanas laikā grilu vajadzētu pieskatīt nepārtraukti, lai nepalaistu garām īsto brīdi, kad gaļa ir gatava. Vislabākā rezultāta panākšanai gaļas gabals jāgrilē augstā temperatūrā. Lai gaļa saglabātos sulīga, sākumā tā strauji jāaprauj, iegūstot patīkami kraukšķīgu garoziņu, savukārt pēc tam temperatūru nedaudz jāpazemina, panākot, lai vienmērīgi izcepas arī iekšpuse. Šāds šašliks būs sulīgs, mutē kūstošs, kas liks sarosīties pat kaimiņu garšas kārpiņām, sajūtot smaržu, kas izplatās pa visu pagalmu.



Noderīgi zināt! Der arī atcerēties, ka grilēšanas pasākumu dažkārt var sākt ar desiņām – tās izcepsies visātrāk un par tām jo īpaši priecāsies jaunākie ģimenes locekļi. No "Rēzeknes gaļas kombināta" sortimenta īpaši rosinām nogaršot jaunās "Rāznas" cepamdesiņas, kuru sastāvā ir pievienotas zirņu olbaltumvielas, palielinot produkta uzturvērtību. Kā arī sortimentā ir produkti, kas piemēroti īpaši izvēlīgiem gardēžiem, piemēram, steiks vai ribiņas bārbekjū marinādē. Pavisam ekskluzīvs piedāvājums ir Latvijas aļņa un brieža galas steiks un cepamdesiņas.

Ir jābauda!

Un nu pats, pats svarīgākais ieteikums grilēšanā: izbaudiet! Gan gatavošanas procesu, gan īpašās smaržas, gan beigu beigās arī garšas. Reizēm pat nav būtiski ievērot instrukcijas un darīt visu pēc noteikumiem.



SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” sīkdatņu izmantošanas politika

SIA Rēzeknes gaļas kombināts tīmekļa vietnē www.rgk.lv (turpmāk “Vietne”) tiek izmantotas sīkdatnes.

Kas ir sīkdatnes?

Sīkdatnes (cookies) ir tīmekļa servera nosūtīta neliela teksta virkne klientam (parasti tīmekļa pārlūkprogrammai), kura tiek saglabāta lietotāja datorā neliels fails. Sīkdatnes atvieglo mājaslapas izmantošanu, sīkdatņu ir iespējams atslēgt, tomēr tas nav ieteicams, jo tas var samazināt vietnes izmantošanas iespējas. tai skaitā sīkdatnes var atcerēties Jūsu iestatījumus vai padarīt vietnes lietošanu ērtāku.

Papildu informāciju par sīkdatnēm, kā arī to, kā tās iespējams pārvaldīt vai izdzēst, varat iegūt tīmekļa vietnē: www.aboutcookies.org. Izmantojot sīkdatnes tiek apkopo informācija par vietnes skatījumu skaitu, ilgumu un skatītākajām sadaļām.

Kāpēc mēs izmantojam sīkdatnes?

Mēs Vietnē izmantojam sīkdatnes, lai maksimāli optimizētu mūsu Vietnes darbību. Mēs izmantojam sīkdatnes šādiem mērķiem:
• Vietnes ērtai un drošai funkcionēšanai;
• apmeklējuma statistikas veidošanai.

Vietnei saistībā ar apmeklējumu uzglabāt informāciju par:
• Piekļuves datiem (piem., IP adrese ierīcei, no kuras notiek piekļuve, piekļuves laiks);
• Izmantotās tīmekļa pārlūkprogrammas veidu;
• Demogrāfiskajiem datiem (vecuma grupa, dzimums);
• Vietnes apmeklējumu (piem., kādas sadaļas apmeklētas, par kādiem produktiem izrādīta interese).
Sīkdatnes tiek izmantotas analītiskiem mērķiem nevis, lai identificētu kādu personiski.





Tiesiskais pamats

Ja apmeklējot Vietni lietotājs akceptē sīkdatnes, tad sīkdatņu izmantošanas tiesiskais pamats ir lietotāja piekrišana, kuras ietvaros lietotājs apstiprina, ka ir iepazinies ar informāciju par sīkdatnēm, to izmantošanas nolūkiem un gadījumiem.

Vietnes izmantotās sīkdatnes

Līdz ar mūsu Vietnes apmeklējuma sākumu, var tikt radītas ilgtermiņa sīkdatnes, kas paliek spēkā esošas un netiek dzēstas arī pēc Vietnes apmeklējuma beigām, vai īstermiņa (sesijas) sīkdatnes, kas beidz darbību vai tiek dzēstas pēc Vietnes apmeklējuma beigām. Visas mūsu radītās sīkdatnes var iedalīt arī šādās grupās:

• Izvēlnes sīkdatnes- kuru izvietošana lietotāja ierīcē ir iespējama tikai pēc tam, kad ir saņemta lietotāja piekrišana. Lietotājs var paust savu piekrišanu, nospiežot “Piekrītu visam” pogu uznirstošajā sīkdatņu paziņojuma logā. Vai izvēlēties konkrētas sīkdatnes un nospiežot pogu “Saglabāt” (piemēram, sīkdatne allowCookies).

• Funkcionālās sīkdatnes- kas ir nepieciešamas mūsu Vietnes darbībai; bez šādām sīkdatnēm nevarētu notikt sadarbība starp lietotāja ierīci un mūsu Vietni (t.i., tīmekļa pārlūkprogramma nevarētu piekļūt mūsu Vietnes saturam), kā rezultātā tiesiskais pamats datu apstrādei ir līgumsaistību izpilde ar lietotāju un mūsu leģitīmo interešu nodrošināšana, piemēram, saglabāt pierādījumus, ja ir notikusi ļaunatūru izplatīšana u.tml.;

• Analītiskās sīkdatnes- informē mūs par to, vai lietotājs ir jau iepriekš bijis mūsu Vietnē. Šādas analītiskās sīkdatnes palīdz mums veikt lietotāju skaita uzskaiti un viņu apmeklējumu biežumu. Mēs izmantojam Google Analytics piedāvāto tīmekļa analītisko pakalpojumu. Google apkopotā informācija tiek nodota un uzglabāta pie Google. Vairāk par “Google Analytics” pakalpojuma sniegšanas noteikumiem var uzzināt vietnē http://www.google.com/analytics/terms/us.html. (Sīkdatņu piemēri:_utma – izvietojas uz 2 gadu termiņu; _gid – izvietojas uz 24 stundu termiņu;_gat – izvietojas uz 1 minūti.)

• Mārketinga sīkdatnes- ļauj mums uzzināt, vai lietotājs jau ir redzējis konkrēto reklāmu vai konkrētās reklāmas veidu, un cik laika ir pagājis kopš tā brīža. Mēs varam izmantot citas personas izveidotās sīkdatnes, lai mēs varētu piedāvāt īpaši lietotājam adresētu reklāmu (Facebook, Google). Tās tiek izmantotas arī, lai lietotājs varētu redzēt noteiktas reklāmas tikai konkrētu daudzumu reižu un lai palīdzētu izvērtēt reklāmas efektivitāti.

Atteikšanās no sīkdatnēm

Daudzas tīmekļa pārlūkprogrammas ir ieprogrammētas tā, ka tās automātiski apstiprina sīkdatnes, it sevišķi, ja tās ir obligātās sīkdatnes un bez to izvietošanas lietotāja galiekārtā nav iespējama Vietnes darbība. ja lietotājs atsakās vai bloķē sīkdatnes vai izmanto citas līdzīgas tehnoloģijas, tad atsevišķas Vietnes funkcijas var būt lietotājam nepieejamas vai arī tās varētu darboties ne tik efektīvi. Lietotājs var pieprasīt, lai mēs dzēšam datus par lietotāju, kas ir ievākti un apstrādāti ar sīkdatņu palīdzību, rakstot uz e-pasta adresi rgk@rgk.lv Šie dati tiks dzēsti ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc attiecīga pieprasījuma nosūtīšanas uz iepriekš norādīto e-pasta adresi, ja būs iespēja identificēt konkrēto lietotāju un uz to attiecināmos datus.
Vairāk informācijas par sīkdatņu dzēšanu, kā arī cita noderīga informācija saistībā ar sīkdatnēm ir atrodama vietnē: http://www.allaboutcookies.org/.


Papildus informācija par sīkdatnēm

Uzņēmums var grozīt šo Sīkdatņu izmantošanas politiku. Uzņēmums informēs lietotājus par izmaiņām, publicējot jauno Sīkdatņu politikas versiju kopā ar datumiem, kad veiktas izmaiņas. Lietotājs apzinās, ka, turpinot izmantos Vietni pēc izmaiņu veikšanas Sīkdatņu politikā, lietotājs akceptē šīs izmaiņas. Ar papildus informāciju pār pārzini un personas datu apstrādi aicinām iepazīties tīmekļvietnes sadaļā Privātuma politika.


Redakcija 7.03.2021