Vērtīga, latviska, sātīga – asinsdesa

No ārpuses nedaudz kraukšķīga un trausla, bet iekšā – aromātiska, bagātīga un ar raksturu – tāda ir latviešu novembra ēdienkartes karaliene - asinsdesa. Pēc senām tradīcijām tā tika celta galdā, svinot ražas novākšanu, savukārt, agrāk Ziemassvētku periodā puiši pat esot sacentušies asinsdesu ēšanā. Vai tu šoruden jau mielojies ar "Rēzeknes gaļas kombināta" asinsdesu?

Vērtīga, latviska, sātīga – asinsdesa 

No ārpuses nedaudz kraukšķīga un trausla, bet iekšā – aromātiska, bagātīga un ar raksturu – tāda ir latviešu novembra ēdienkartes karaliene - asinsdesa. Pēc senām tradīcijām tā tika celta galdā, svinot ražas novākšanu, savukārt, agrāk Ziemassvētku periodā puiši pat esot sacentušies asinsdesu ēšanā. Vai tu šoruden jau mielojies ar "Rēzeknes gaļas kombināta" asinsdesu?

Asinsdesas vizītkarte

- Pamatā tiek gatavotas no putraimiem, asinīm un dažādām piedevām.
- Satur augstvērtīgas olbaltumvielas un ogļhidrātus.
- Lielākoties pasniedz ceptu, karstu kopā ar brūkleņu ievārījumu vai skābo krējumu.
- Asinsdesas pazīstamas arī citur pasaulē, angliski runājošās valstīs tās dēvē par melnajiem pudiņiem (black pudding), tiek celtas galdā arī Francijā un Beļģijā.

Kāpēc ēst asinsdesas?

Rudens un ziemas periodā ēdienkarti ieteicams papildināt ar dzelzi saturošiem produktiem, jo tie stiprina mūsu imunitāti un pasargā no dažādām rudens saslimšanām. Lai gan mūsdienās par dzelzs nozīmi uzturā tiek runāts daudz, joprojām daudzi iedzīvotāji cieš no tā nepietiekamības. Asinsdesas ir garšīgs veids, kā organismu papildināt ar šo tik svarīgo elementu, jo 100 grami asinsdesas satur 8,9 miligramus dzelzs. Noderīgi arī zināt, ka pieaugušam vīrietim dienā nepieciešams uzņemt 8 mg dzelzs, bet sievietei – 18 mg. Līdz ar to, dienā apēdot 100-200 gramus asinsdesas, uzņemam diennakts nepieciešamo dzelzs daudzumu.

Taču dzelzs nav vienīgā asinsdesu vērtība. Asinsdesās lielākoties ir arī putraimi vai grūbas. Grūbas ir bagātīgs ogļhidrātu, olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu avots.

SVARĪGI! "Rēzeknes gaļas kombināta" asinsdesas tiek pagatavotas no Latvijā audzētas cūkgaļas, tām netiek pievienotas E vielas, tās ir pildītas dabīgā apvalkā un satur daudz proteīna. Asinsdesu sastāvā ir pērļu grūbas no zemnieku saimniecības "Kotiņi".

Kā top asinsdesas?

Agrāk asinsdesas tika gatavotas katrās lauku mājās, tas bija teju pašsaprotams notikums pēc cūku bērēm. Parasti tika sagatavota liela kaudze asinsdesu, ar ko ģimene mielojās vairākas nedēļas. Šobrīd gan šīs tradīcijas ir ievērojami mazinājušās, taču nu par šo garšu saglabāšanu rūpējas gaļas pārstrādes uzņēmumi – tostarp arī "Rēzeknes gaļas kombināts". Klasiskā recepte, lai arī nav pārlieku sarežģīta, tomēr ir laikietilpīga. "Rēzeknes gaļas kombināta" tehnologiem ir sava recepte asinsdesām, kas, protams, pilnīgi netiek atklāta. Taču varam pačukstēt, ka asinsdesu pagatavošanā tiek izmantotas dzīvas asinis, nevis hemoglobīna pulveris. Ik gadu vislielākais pieprasījums pēc asinsdesām ir novembra, decembra mēnešos.

Kā cept asinsdesas?

Tradicionāli, protams, asinsdesa pirms pasniegšanas tiek apcepta uz pannas. Svarīgi atcerēties, ka pirms cepšanas desa ir jāsadursta ar dakšiņu, lai cepšanās laikā tā nesaplaisātu un saturs nebirtu ārā. Atšķirībā no citiem produktiem, asinsdesas nevajag likt uz pilnībā sakarsētas pannas, jo lielais karstums arī var veicināt miziņas saplaisāšanu, tāpēc labāk desu likt uz siltas, ietaukotas pannas. Jācep no abām pusēm uz vienmērīgas uguns, līdz desiņu garoza kļūst kraukšķīga.

Vienkāršs un ātrāks pagatavošanas veids ir cepeškrāsnī. Ja gribat iegūt īpaši aromātisku ēdienu, pannā pirms cepšanas ir jāizkausē cūku tauki vai jāielej eļļa, taču nedaudz diētiskāks būs rezultāts, ja desiņas kārtosiet uz cepampapīra. Arī šajā gadījumā pirms cepšanas desu var ar otiņu nedaudz apsmērēt ar eļļu, tā garoziņa kļūs spīdīgāka un kraukšķīgāka. Uz cepšanas beigām temperatūru krāsnī vēlams paaugstināt līdz 200 grādiem, lai garoziņa tiktu pie sava kraukšķa.

Netradicionālāks asinsdesu pasniegšanas veids ir to flambēšana jeb aizdedzināšana pirms pasniegšanas. Parasti vispirms asinsdesa tiek pagatavota tradicionāli (apcepta pannā vai cepeškrāsnī), taču īsi pirms pasniegšanas desiņām pārlej brendiju vai citu stipru alkoholisko dzērienu un aizdedzina. Tas pasniegšanu noteikti padarīs svinīgāku, interesantāku un ādiņu padarīs kraukšķīgāku.

SVARĪGI! "Rēzeknes gaļas kombināta" meistari iesaka asinsdesu pasniegt siltu: cept uz pannas, grila vai cepeškrāsnī 10-15 minūtes 180° grādu temperatūrā. Bez tam – "Rēzeknes gaļas kombināta" asinsdesas nesen tikušas pie jauna, īpaši gaumīga iepakojuma, tāpēc būs arī lieliska dāvana, ko nosūtīt mīļajiem novembra svētkos.

Pilnu rakstu varat skatīt šeit- https://www.delfi.lv/news/national/commercials/vertiga-latviska-satiga-asinsdesa.d?id=53751681

SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” sīkdatņu izmantošanas politika

SIA Rēzeknes gaļas kombināts tīmekļa vietnē www.rgk.lv (turpmāk “Vietne”) tiek izmantotas sīkdatnes.

Kas ir sīkdatnes?

Sīkdatnes (cookies) ir tīmekļa servera nosūtīta neliela teksta virkne klientam (parasti tīmekļa pārlūkprogrammai), kura tiek saglabāta lietotāja datorā neliels fails. Sīkdatnes atvieglo mājaslapas izmantošanu, sīkdatņu ir iespējams atslēgt, tomēr tas nav ieteicams, jo tas var samazināt vietnes izmantošanas iespējas. tai skaitā sīkdatnes var atcerēties Jūsu iestatījumus vai padarīt vietnes lietošanu ērtāku.

Papildu informāciju par sīkdatnēm, kā arī to, kā tās iespējams pārvaldīt vai izdzēst, varat iegūt tīmekļa vietnē: www.aboutcookies.org. Izmantojot sīkdatnes tiek apkopo informācija par vietnes skatījumu skaitu, ilgumu un skatītākajām sadaļām.

Kāpēc mēs izmantojam sīkdatnes?

Mēs Vietnē izmantojam sīkdatnes, lai maksimāli optimizētu mūsu Vietnes darbību. Mēs izmantojam sīkdatnes šādiem mērķiem:
• Vietnes ērtai un drošai funkcionēšanai;
• apmeklējuma statistikas veidošanai.

Vietnei saistībā ar apmeklējumu uzglabāt informāciju par:
• Piekļuves datiem (piem., IP adrese ierīcei, no kuras notiek piekļuve, piekļuves laiks);
• Izmantotās tīmekļa pārlūkprogrammas veidu;
• Demogrāfiskajiem datiem (vecuma grupa, dzimums);
• Vietnes apmeklējumu (piem., kādas sadaļas apmeklētas, par kādiem produktiem izrādīta interese).
Sīkdatnes tiek izmantotas analītiskiem mērķiem nevis, lai identificētu kādu personiski.





Tiesiskais pamats

Ja apmeklējot Vietni lietotājs akceptē sīkdatnes, tad sīkdatņu izmantošanas tiesiskais pamats ir lietotāja piekrišana, kuras ietvaros lietotājs apstiprina, ka ir iepazinies ar informāciju par sīkdatnēm, to izmantošanas nolūkiem un gadījumiem.

Vietnes izmantotās sīkdatnes

Līdz ar mūsu Vietnes apmeklējuma sākumu, var tikt radītas ilgtermiņa sīkdatnes, kas paliek spēkā esošas un netiek dzēstas arī pēc Vietnes apmeklējuma beigām, vai īstermiņa (sesijas) sīkdatnes, kas beidz darbību vai tiek dzēstas pēc Vietnes apmeklējuma beigām. Visas mūsu radītās sīkdatnes var iedalīt arī šādās grupās:

• Izvēlnes sīkdatnes- kuru izvietošana lietotāja ierīcē ir iespējama tikai pēc tam, kad ir saņemta lietotāja piekrišana. Lietotājs var paust savu piekrišanu, nospiežot “Piekrītu visam” pogu uznirstošajā sīkdatņu paziņojuma logā. Vai izvēlēties konkrētas sīkdatnes un nospiežot pogu “Saglabāt” (piemēram, sīkdatne allowCookies).

• Funkcionālās sīkdatnes- kas ir nepieciešamas mūsu Vietnes darbībai; bez šādām sīkdatnēm nevarētu notikt sadarbība starp lietotāja ierīci un mūsu Vietni (t.i., tīmekļa pārlūkprogramma nevarētu piekļūt mūsu Vietnes saturam), kā rezultātā tiesiskais pamats datu apstrādei ir līgumsaistību izpilde ar lietotāju un mūsu leģitīmo interešu nodrošināšana, piemēram, saglabāt pierādījumus, ja ir notikusi ļaunatūru izplatīšana u.tml.;

• Analītiskās sīkdatnes- informē mūs par to, vai lietotājs ir jau iepriekš bijis mūsu Vietnē. Šādas analītiskās sīkdatnes palīdz mums veikt lietotāju skaita uzskaiti un viņu apmeklējumu biežumu. Mēs izmantojam Google Analytics piedāvāto tīmekļa analītisko pakalpojumu. Google apkopotā informācija tiek nodota un uzglabāta pie Google. Vairāk par “Google Analytics” pakalpojuma sniegšanas noteikumiem var uzzināt vietnē http://www.google.com/analytics/terms/us.html. (Sīkdatņu piemēri:_utma – izvietojas uz 2 gadu termiņu; _gid – izvietojas uz 24 stundu termiņu;_gat – izvietojas uz 1 minūti.)

• Mārketinga sīkdatnes- ļauj mums uzzināt, vai lietotājs jau ir redzējis konkrēto reklāmu vai konkrētās reklāmas veidu, un cik laika ir pagājis kopš tā brīža. Mēs varam izmantot citas personas izveidotās sīkdatnes, lai mēs varētu piedāvāt īpaši lietotājam adresētu reklāmu (Facebook, Google). Tās tiek izmantotas arī, lai lietotājs varētu redzēt noteiktas reklāmas tikai konkrētu daudzumu reižu un lai palīdzētu izvērtēt reklāmas efektivitāti.

Atteikšanās no sīkdatnēm

Daudzas tīmekļa pārlūkprogrammas ir ieprogrammētas tā, ka tās automātiski apstiprina sīkdatnes, it sevišķi, ja tās ir obligātās sīkdatnes un bez to izvietošanas lietotāja galiekārtā nav iespējama Vietnes darbība. ja lietotājs atsakās vai bloķē sīkdatnes vai izmanto citas līdzīgas tehnoloģijas, tad atsevišķas Vietnes funkcijas var būt lietotājam nepieejamas vai arī tās varētu darboties ne tik efektīvi. Lietotājs var pieprasīt, lai mēs dzēšam datus par lietotāju, kas ir ievākti un apstrādāti ar sīkdatņu palīdzību, rakstot uz e-pasta adresi rgk@rgk.lv Šie dati tiks dzēsti ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc attiecīga pieprasījuma nosūtīšanas uz iepriekš norādīto e-pasta adresi, ja būs iespēja identificēt konkrēto lietotāju un uz to attiecināmos datus.
Vairāk informācijas par sīkdatņu dzēšanu, kā arī cita noderīga informācija saistībā ar sīkdatnēm ir atrodama vietnē: http://www.allaboutcookies.org/.


Papildus informācija par sīkdatnēm

Uzņēmums var grozīt šo Sīkdatņu izmantošanas politiku. Uzņēmums informēs lietotājus par izmaiņām, publicējot jauno Sīkdatņu politikas versiju kopā ar datumiem, kad veiktas izmaiņas. Lietotājs apzinās, ka, turpinot izmantos Vietni pēc izmaiņu veikšanas Sīkdatņu politikā, lietotājs akceptē šīs izmaiņas. Ar papildus informāciju pār pārzini un personas datu apstrādi aicinām iepazīties tīmekļvietnes sadaļā Privātuma politika.


Redakcija 7.03.2021